Rubber zolen wel of niet onder leren schoenen - Nils Kalf Schoenmaker

Rubber zolen wel of niet onder leren schoenen

Posted on 18 maart 2017 at 14:30

9 reacties

Rubber zolen wel of niet onder leren schoen? That is the question…

Rubber zolen wel niet onder leren schoenenAls de zolen van je leren schoenen aan vervanging toe zijn, kun je kiezen uit leren zolen of rubber zolen. Ik krijg regelmatig klanten in de winkel, die mij vragen om rubberen zolen onder hun leren schoenen te plaatsen. Deze vraag komt meestal na wat regenachtige dagen, omdat ze dan last hebben van natte voeten. Ik leg dan uit dat rubber een goede oplossing lijkt, maar minder goed zijn voor hun leren schoenen en voeten. Waarom ik adviseer leren zolen terug te plaatsen, leg ik in onderstaande blog uit. Maar ook onder welke schoenen rubber zolen wel gepast zijn. En ik sluit af met de voordelen van zowel leren als rubber zolen. Hopelijk helpt dit artikel jou een goede keuze te maken voor jouw schoenen.

Waarom geen rubber zolen onder klassieke leren schoenen?

 • De zolen slijten weliswaar minder hard dan bij leren zolen, maar rubber is minder goed voor je leren schoenen.
 • Het rubber materiaal is stijf waardoor het originele leer van de schoen sneller loslaat. We lossen dit op door de zolen door te naaien.
 • Ze ademen niet goed, waardoor vocht niet weg kan en zich ophoopt tussen de onderkant van de originele leren zolen en de rubber zool. Daardoor wordt de originele (binnen)zool helemaal zwart. Dit kun je thuis controleren. Is de binnenkant van je schoenen, dus waar je instapt, zwart? Dan ademt je zool niet goed.

Rubber zolen, onder welke schoenen dan wel?

 • Casual schoenen hebben vaak speciaal ontwikkelde zolen die op een speciale manier verlijmd worden.
 • Legerkistjes zijn door een fabriek gemaakt, die met hoge kwaliteit leer werkt in combinatie met een onverslijtbare rubber zool. Zelf heb ik een paar kisten uit 1994. De originele zolen zitten er nog op en ik gebruik ze om op het strand te wandelen.
 • Onder sneakers van de bekende merken zitten ook rubber zolen. Het bijzondere van deze schoenen is dat de zolen zeer veerkrachtig zijn. Na 10 jaar kunnen ze wel spontaan gaan brokkelen. Ze vallen dan helemaal uit elkaar en daar is niets aan te doen. De zolen moeten dan geheel vervangen worden.

Voordelen van onze Sarka leren zolen

 • Ze zijn soepeler in het lopen
 • Bijzonder slijtvast
 • Bijzonder goed draagcomfort
 • Ademen heel goed
 • Voetvocht absorberend
 • Volledig biologisch afbreekbaar

Voordelen van onze Ebro rubber zolen

 • Op rubber zolen glijd je niet uit. Daarom zijn ze ideaal voor nat weer.
 • Ze nemen geen water op en je krijgt daardoor geen natte voeten.
 • Goedkoper (vaak wel 5-10 euro goedkoper dan leren zolen)
 • Meer grip

 

Comments (9)

 1. Henny Zeelenberg Reply

  30 september 2018 at 14:19

  ik zoek een paar lekkere schoenen, ha met denk ik rubberen zool, ik wandel veel met Sepp onze labrador, in de zomer geen probleem, maar in de winter door de polder wordt het anders, ik vreet schoenen, tenminste de zolen, zal aan mij liggen, ze moeten bij mij door de modder kunnen, nat kunnen worden vreselijk vies worden, wel zorg ik er voor, niet drogen bij de verwarming, ze worden in het vet gezet, ik koester ze, maar dan heb ik er weer een paar waar de gaten van in de zolen vallen, zal wel hupsakee spul zijn, ik heb een paar stevige stappers die het goed blijven doen, maar ja ben zo bang dat ze vandaag of morgen ook weer gaan slijten…….ha maar die heb ik al 15 jaar en ben er zo zuinig op dat ik ze soms niet aan wil trekken, hoe bestaat het dat zijn tamaris, de naam van de schoen is sympatex, ze waren duur dat is waar……….nu ben ik 70 heb aow, en ja dan zijn dure schoenen niet ingepland bij onze regering………….maar toch vraag ik aan U waar vind ik betaalbare en heerlijke wandelschoenen om zo met onze Sepp nog jaren te genieten, van weer en wind.Met vriendelijke groet, Henny Zeelenberg.

  1. Nils Kalf Reply

   1 oktober 2018 at 14:34

   Beste Henny,
   Als je betaalbare schoenen wilt waar je lang mee kan wandelen, zou ik het zoeken in de wandelschoenmerken als Hanwag of Lowa. Via onderstaande links kun je ze zien. Ze kosten rond de €140, maar voldoen prima. Je hebt ze in hoge en lage uitvoeringen. Lage kom je sneller in en zijn niet zo’n gedoe met veters strikken.
   https://www.beslist.nl/products/schoenen/schoenen_430891/c/merk~480723
   https://www.beslist.nl/products/schoenen/schoenen_430891/c/merk~431746

   Veel succes!

   Vriendelijke groeten,
   Nils Kalf

 2. Renée Reply

  17 december 2018 at 10:22

  Hallo Nils,
  Heb net voor t eerst in m’n leven peperdure kalfsleren designers laarzen gekocht met ook een leren zool. Normaal gesproken laat ik daar bij de schoenmaker idd een rubberen antislipzool op zetten, maar nu ben ik daar wat huiverig voor. Een vriendin van me zegt dat ik het wek moet doen omdat anders het stiksel doorslijt. Wat raad jij me nu aan?
  Groeten, Renée

  1. Nils Kalf Reply

   17 december 2018 at 14:51

   Beste Renée,
   Meestal zijn designerschoenen minder goed te repareren en daarom is het beter om er preventief een zool onder te zetten. Deze is heel dun en dient dan als bescherming en niet in plaats van een versleten (leren) zool. Doordat de zool zo dun is kan hij wel loslaten bij de punten, dus dat is een minpunt. Aan de andere kant: als je op de leren zool gaat lopen, slijt hij binnen een half jaar door en dan heb je weer het probleem dat je de leren zool moet laten vervangen. Het is dus een afweging. Als je naar de winkel komt, kan ik het ook beter uitleggen en kun je zelf een besluit nemen wat je wilt doen.

   Vriendelijke groeten,
   Nils

 3. Renée Reply

  19 december 2018 at 09:05

  Hallo Nils, dankjewel voor je reactie! Bedoel je dus dat er in mijn geval beter wel -dus een dunne – rubberen antislipzool onder gezet kan worden? Helaas woon ik niet in Amsterdam..
  Groet, Renée

 4. Marie de Jonge Reply

  20 juni 2019 at 14:52

  Interessant stukje. Ik zou ook denken dat rubberen zolen veel beter zijn doordat ze minder snel slijten. Ik snap wel dat je schoen minder goed ademt wanneer je zool van rubber is. Ik ga thuis meteen checken of ik last heb van vocht in de zolen van mijn schoenen.

 5. Emiel Reply

  19 januari 2020 at 08:06

  Beste Nils,

  Goede uitleg! Leren zolen zijn vaak zo glad, weet u of er schoenenmerken zijn met biologisch afbreekbaar rubber zolen? Wel zo’n prettig idee zo min mogelijk afval te veroorzaken, vooral in natuurgebieden waar ik vaak kom.

  Vriendelijke groet Emiel

 6. Jos Reply

  15 december 2020 at 13:15

  Dag Nils, dank voor je informatieve blog. Ik draag eigenlijk uitsluitend ‘ouderwetse’ Bommels met leren zolen en hoewel het heerlijk comfortabele schoenen zijn herken ik het probleem van vocht in de schoen als ik door een regenbui gelopen heb. Een verse rubberen zool zou dat probleem oplossen, maar je raadt het af, om begrijpelijke redenen. Toch heb ik een vraag: wat blijft er over van de ventilatie als een versleten leren zool wordt vervangen door een nieuwe leren zool, die met lijm aan de schoen wordt gehecht, zoals de meeste schoenmakers doen?

  1. Nils Kalf Reply

   15 december 2020 at 17:16

   Hi Jos,
   Bedankt voor je compliment over de blog, fijn dat je er wat aan hebt. Hier mijn reactie op jouw vraag: een rubberen zool ademt niet. De ventilatie gaat door het overleer van de schoen. Het is iets anders als je een dunne beschermzool aanbrengt op een redelijk goede leren zool. Dat is wel een aanrader voor in de winter. Nadeel is dat de punt weleens los laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.