Meester schoenmaker - Nils Kalf Schoenmaker

Meester schoenmaker

Facebooklinkedinyoutubeinstagramfoursquare

Meester schoenmaker Nils Kalf uit Amsterdam

Eigenaar en meester schoenmaker Nils Kalf (1960) kwam in 1981 voor het eerst in aanraking met het schoenmakersvak. In de jaren 80, de tijd van de hakkenbar en klaar terwijl u wacht werkte hij in loondienst in een hakkenbar aan de Heiligeweg. In deze periode haalde hij zijn vakdiploma en vestigingspapieren en ging hij zich bezighouden met De Goodyear maakwijze. In 1987 nam Nils de zaak over van zijn toenmalige werkgever en startte hij voor zichzelf. De zaak kreeg de naam Sleutel- en Schoenmakerij Rapide. De liefde voor het vak uit zich ook in het maken van handgemaakte schoenen. Het vervaardigen van handgemaakte schoenen is het resultaat van jarenlange ervaring, zelfstudie en opleiding.

De jaren 90

Dit waren moeilijke jaren; slechts een op de drie schoenmakerijen hield zijn hoofd boven water. Eind jaren 90 kreeg Nils Kalf het erkend lidmaatschap van het Schoenmakers Gilde. Hij mag zich sindsdien Meester schoenmaker noemen. Het klaar terwijl u wacht formule verdween langzaam maar zeker en de kwaliteit van de schoenreparaties werd steeds belangrijker. Destijds werden er al regelmatig complete onderwerken gemaakt.

2007: grote verbouwing winkel Amsterdam

In 2007 ontstond het plan de winkel te verbouwen en de uitstraling aan te passen aan de geleverde kwaliteit. Ontwerpbureau CMK1 werd gevraagd een ontwerp te maken voor logo, winkelinterieur en website. Begin 2008 werd de zaak geheel verbouwd met een chique uitstraling met veel natuurlijke materialen. Ook de bedrijfsnaam werd aangepast naar Nils Kalf Schoenmaker.

2011: samenwerking met andere ontwerpers

In 2011 kwam er wederom een grote verandering. In Amsterdam, maar ook tijdens cursussen legde hij contacten met andere schoenontwerpers, waaronder Jelske Peterson en Jarah Stoop. Ze konden goed moet elkaar samenwerken en gingen op zoek naar een nieuwe locatie met betere mogelijkheden voor een atelier voor het ontwerpen van schoenen. Zij vonden in de Jordaan een charmant pandje en Nils verliet na 27 jaar de Heiligeweg. In de Eerste Tuindwarsstraat gaat Nils samen met Jelske verder met zijn hoogstaande reparaties en het maken van mooie maatschoenen.

2021: verhuizing van Amsterdam naar Mierlo

Na bijna 10 mooie jaren ben ik in maart 2021 gestopt met mijn winkel aan de Eerste Tuindwarsstraat 2A in de Jordaan. Het huurcontract liep af en mede door de coronacrisis besloot ik het contract niet te verlengen. Ik heb nu een nieuwe zaak, die ik heb overgenomen van schoenmaker Jos Verschuren, die met pensioen gaat. Lees het interview door het Eindhovens Dagblad over mijn nieuwe avontuur.

 

Menu