Langzool versus halve zool schoenreparatie - Nils Kalf Schoenmaker

Langzool versus halve zool schoenreparatie

Langzool of halve zool reparatie, wat is beter?

Regelmatig krijgen we van onze klanten de vraag welke soort schoenreparatie beter is, een langzool of een halve zool reparatie? Voor de reparatie van herenschoenen van de luxere merken (denk aan Van BommelEdward GreenCrockett and Jones en Santoni) adviseren we een langzool reparatie. In deze blog leggen we graag uit waarom we dit adviseren en benoemen we de voordelen van een langzool boven een halve zool reparatie.

Waarom een langzool schoenreparatie

langzool

 1. Meer stevigheid: de voornaamste reden om voor een langzool reparatie te kiezen, is omdat deze reparatie het beste is voor de algehele constructie van de schoen. Een herenschoen ontleent zijn stevigheid aan het zogenaamde ‘geleng’. Het geleng is het gedeelte van de zool tussen de hak en de bal van de schoen, dat de grond niet raakt. Het geleng dient stevig te zijn en niet door te zakken. In het geleng zit (onder de loopzool) een zogenaamde cambreur, vaak een gebogen houtje of een stalen veer. Deze zorgt ervoor dat de schoen niet doorzakt.
 2. Cambreur goed te herstellen: meestal is de cambreur gebroken of verschoven, waardoor de schoen niet meer stevig is. Bij een halve zoolreparatie, kun je de cambreur niet zien. Dit komt omdat bij een halve zool reparatie niet de hele zool wordt vervangen. Een gebroken of verschoven cambreur blijft daarbij onopgemerkt en kan dus ook niet worden hersteld. Bij een langzoolreparatie gaat de volledige zool van de schoen af. Hierdoor kunnen we de staat van de cambreur goed zien, deze zo nodig vervangen of op zijn plaats lijmen.
 3. Reparatie vollediger: bij een langzool schoenreparatie kunnen we alles zien en onder handen nemen wat gerepareerd moet worden. Deze reparatie is daarom wel een stuk complexer en kost meer tijd, maar daarvoor krijgt u wel een volledige reparatie van de zool.
 4. Duurzamer: bij de luxere herenschoenen loont het absoluut de moeite om voor een langzool te kiezen. U verlengt er de levensduur van uw schoenen, waardoor u langer van ze kunt genieten.

Zie onze prijslijst voor alle prijzen van een langzool- en halve zool reparatie.

Comments (6)

 1. Olga Zuiderhoek Reply

  15 maart 2017 at 15:45

  Is het mogelijk een rits in een echt leren tas te laten zetten? En een riem, (die ik al heb) eraanzetten?
  Kan allemaal zonder de voering te hoeven openmaken.
  Ik kom graag langs om het te bespreken of u het kan/wil, maar als het sowieso niet kan, hoor ik dat graag
  Met vr gr. O.Zuiderhoek

  1. Nils Kalf Reply

   15 maart 2017 at 14:37

   Hi Olga, het is mogelijk om een rits erin te zetten en een nieuwe riem. Om goed vast te stellen wat er precies mee moet gebeuren en welk materiaal we het beste kunnen gebruiken, raad ik je aan op een maandag of woensdag langs te komen. Dan werkt Jelse, die meestal dat soort werk doet.

   Groeten,
   Nils Kalf

 2. Paul Haasnoot Reply

  17 oktober 2017 at 08:51

  Ik heb meerdere paren schoenen van het merk Santoni. Tegenwoordig maakt Santoni de suède halfhoge schoenen met rubber zolen. Kunnen deze, tegen de tijd dat ze gerepareerd moeten worden, voorzien worden van leren zolen?
  En ik heb een paar dat eerder voorzien van is halve zolen. Deze schoenen zijn inmiddels weer aan reparatie toe. Kunnen deze alsnog gerepareerd worden met hele zolen?

  1. Nils Kalf Reply

   17 oktober 2017 at 14:35

   Beste Paul,
   De laarsjes van Santoni met rubber zolen worden verzoold met rubber. Ze krijgen een rubber onderwerk van één geheel. Bij het verzolen worden ze heel dun geschuurd om er dan een nieuwe 5 mm rubber laag op te lijmen, die weer wordt doorgestikt. Je houdt dus een rubber randje en dat zou niet zo mooi zijn als je daar dan weer leer op zet. Het is een ander soort schoen dan de variant met leren zool. Bovendien moet de hele rubber hak worden weg geschuurd en deze wordt dan opgebouwd met leren plakjes.

   Groeten,
   Nils Kalf

 3. Ton Klijnhout Reply

  28 december 2019 at 10:22

  Beste Paul,

  Kunnen santoni sneakers ook Van een nieuwe zool voorzien worden?

  1. Nils Kalf Reply

   28 december 2019 at 13:51

   Beste Ton, om antwoord te kunnen geven op je vraag zal ik eerst een foto van jouw sneakers moeten zien. Kun je die mailen naar info@nilskalfschoenmaker.nl? Dan reageer ik via de mail wat mogelijk is voor jouw sneakers.

   Groeten,
   Nils

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.